Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

LEGO Technic Review 42083 Bugatti Chiron

We zijn bezig om alle drie de LEGO supercars te reviewen. In deel 1 de Bugatti Chiron.

Bugatti staat aan de top van het supercarsegment en LEGO heeft op sublieme wijze een ode gebracht aan het merk. Lees hier onze review van LEGO Technic 42083 Bugatti Chiron.

Even een kijkje in de historie. Wat is Bugatti? Voor de niet autokenners onder ons, Bugatti is een sportautomerk dat is opgericht door de heer Ettore Bugatti. Het merk stond bekend om het fraaie design maar ook om de buitengewone prestaties die de sportauto’s hebben geleverd. Hedendaags staat Bugatti nog steeds aan de top van het supercarsegment. Enkele beroemde Bugatti eigenaren zijn onder meer Cristiano Ronaldo, Ralph Lauren en Floyd Mayweather. Een auto die alleen is weggelegd voor de elite. Tot de introductie van 42083.

De 42083 Bugatti Chiron heeft een adviesprijs van €399,99 voor 3599 stuks. Dat is iets meer dan €0,11 per onderdeel. Hiermee scoort het iets beter dan de 75192 Millennium Falcon, maar minder goed dan 71043 Hogwarts Castle. In 2018 werd de set geïntroduceerd. Nu, twee jaar op de markt, zijn er geregeld goede deals te vinden. Op het moment van schrijven staat de set te koop bij Amazon voor €269,44 (€0,07 per steen). Echter, dit blijft een premium LEGO Technic set met een premium prijskaartje. In deze review zullen we enkele van de high-end features van deze set bekijken. We zullen de bouwervaring, de playability en de totale waarde zorgvuldig bekijken.

Inhoud & Doos

De premium doos

Het komt zelden voor dat de verpakking van een LEGO-set zo zorgvuldig is ontworpen. Als je de doos opent, zie je vier custom LEGO-wielen aan de linkerkant gerangschikt, met aan de rechterkant vijf prachtig bedrukte kleinere dozen en twee instructiehandleidingen. De vijf dozen zijn genummerd en in totaal zitten er 13 genummerde zakken in de set. 

Podcast 

De LEGO Technic Bugatti Podcast biedt 9 afleveringen die zijn ontworpen om elke fase van het bouwproces te begeleiden. De podcast wisselt af tussen interviews met het Bugatti-ontwerpteam over de creatie van de echte Bugatti Chiron en het LEGO Design Team die de taak hadden om het opnieuw te creëren in LEGO. 

Bouwervaring

In Box 1 staat het bouwen van het frame centraal. Al vroeg krijg je de basis van de draagconstructie te zien om vervolgens verder te gaan met de bouw van de versnellingsbak. Wow wat een complexiteit en nauwkeurigheid is hier vereist! Het laatste wat je wilt is dat je later in het proces erachter komt dat je hier een fout hebt gemaakt, waardoor de Bugatti niet lekker schakelt. Gelukkig zijn de instructies duidelijk en daardoor goed te volgen. Het laatste onderdeel van Box 1 bestaat uit de enorme V16 motorblok, met de zuigers die “vuren” wanneer het voertuig in beweging is. Dit mechanisme tref je ook geregeld bij andere LEGO sets. Echter moet ik bekennen dat het mij veel voldoening gaf om de zuigers correct te bevestigen in de motorcilinders en uiteindelijk het motorblok op het groeiende voertuig te schuiven.

Bouwtijd: ongeveer 3 uur

In Box 2 vervolgt het bouwproces met de voorkant van de auto. Door eerst de draagconstructie van het voertuig te verstevigen, ga je langzaam verder met de vooras en het differentieel. Een belangrijk onderdeel van de versteviging is de “bodem” van het voertuig. Aan het einde van Box 2 sluit je de voorkant aan de achterkant van de Bugatti. Om dit te realiseren, moet je de technische assen die de voor-en achterkant verbinden zorgvuldig samen schuiven. Het geheel wordt bevestigd door een aantal pinnen die de substantiële bouten weergeven van de echte auto.

Bouwtijd: ongeveer 3 uur

Box 3 gaat verder in structuur en exterieurdetails. Zo begint de auto letterlijk vorm te krijgen. Je bouwt aan het dak en de zijkanten. Verder sprak het mij aan hoe de carrosserie rondom de enorme W16-motor aandacht krijgt. Het is ontzettend belangrijk voor een sportauto om de hitte te beheersen en de uitlaatgassen. De focus op thermiek wordt steeds duidelijker als je aan de enorme uitlaten werkt aan de achterkant. Mooi detail is de rode flexibele buis die het strakke remlicht zou moeten voorstellen.

Bouwtijd: ongeveer 1,5 uur

Nadat je veel werk aan het exterieur hebt verricht, mag je met Box 4 aan de gang gaan met het interieur. Allereerst bouw je twee identieke sportstoelen, die zeer comfortabel ogen door de “kussens” en de Tan-kleur. Na de stoelen volgt de meest bevredigende stap van het interieur: de bevestiging van het dashboard en het stuur. Het dashboard bestaat uit stickers die bijvoorbeeld de snelheidmeter en toerenteller voorstellen. Het was echter nog mooier geweest als deze op de stenen waren gedrukt!

Bouwtijd: Ongeveer 2 uur

Bij de laatste twee boxen voeg je uiteindelijk de belangrijkste details toe aan het bouwproces. Zo monteer je eerst de deuren. De stevigheid hiervan viel mij wel een beetje tegen, omdat ze maar door één onderdeel vast zitten. Je enthousiasme groeit naarmate je ziet dat het voertuig bijna klaar raakt in het bouwproces. De felblauwe Bugatti remblokken en de flexibele buizen die worden toegevoegd om de stroomlijnen van de Bugatti aan te duiden, zijn ware eyecatchers. Uiteindelijk is de laatste stap van de auto, het bevestigingen van vier custom LEGO-wielen met Bugatti embleem. Tot mijn eigen verbazing merkte ik dat ik onderdelen over had, dus even verder bladeren en het bleek dat er ook een sleutel kan worden gemaakt om de achterspoiler omhoog en omlaag te bewegen en natuurlijk een Bugatti reistas in de iconische Tan-kleur die mooi in de “frunk” kan worden opgeborgen. De bouw is af en het is nu eindelijk tijd om de Bugatti Chiron te testen!

Bouwtijd: ongeveer 2 uur

Playability

De Bugatti Chiron heeft slechts enkele speelfuncties. De zuigers bewegen op en neer als je de auto duwt. Verder kun je van versnelling wisselen met de paddle-shifter onder het stuur. Met 8 verschillende versnellingen is het onderscheid hierin lastig te zien. Met het stuur draai je de voorwielen vervolgens naar de juiste rijrichting. Open je de “frunk” (mooie opbergruimte voor je reistas), dan zie je de tag met het unieke serienummer van de set. Tot slot draai je met de sleutel de achterspoiler omhoog en omlaag.

Conclusie

De LEGO 42083 Bugatti Chiron biedt een eersteklas bouwervaring. De unboxing ervaring was uniek met de zorgvuldig ontworpen indeling. De bouwinstructies waren uitstekend, verder is de podcast en de context achter deze bijzondere auto natuurlijk mooi doordacht. Al met al heeft het mij ruim 11 uur gekost om de set in elkaar zetten. Maar ondanks de beperkte speelfuncties, geef ik deze set 5/5 sterren. De complexiteit met de versnellingsbak, W16-motor en het fraaie design heeft mij compleet verrast. Het uiteindelijke resultaat is een ware ode aan de top van het supercarsegment!

Een must have

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Lees verder

Interessante artikelen