Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

LEGO review Nintendo Entertainment System set 71374

In 2020 is het 35 jaar geleden dat Nintendo zijn befaamde Nintendo Entertainment System (afgekort NES) heeft uitgebracht. Om dat te vieren is er een speciale LEGO 71374 Nintendo Entertainment System uitgebracht die een ode moet zijn aan deze oude glorietijd dagen. De set roept oude herinneringen op, van de grijze vierkante doos tot de spelcasette waarbij je automatisch in wilt blazen om de boel aan de praat te krijgen. Lees meer in onze review.

Deze set is duidelijk gericht op AFOLs met een 18+ leeftijdsmarker. Met een prijskaartje van 229,99 Euro en 8,69 ct/steen voor 2646 onderdelen zit de prijs aan de iets hogere kant. Ter vergelijking het LEGO Spookhuis 10273 heeft voor dezelfde prijs 3231 onderdelen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de duurdere Nintendo licentie.  Met zijn bijna gehele studloze design is het een prachtige set die mooi ter display kan staan in elke woonkamer. Lees hieronder in deze review waarom LEGO 71374 Nintendo Entertainment System het bedrag meer dan waard is.

Doos en Inhoud

De doos van LEGO Nintendo Entertainment System 71374 is een grote zwarte doos met lichte sterren op de achtergrond met het grijze contrast van de NES en het bruin en blauw van de televisie duidelijk naar voren komt. Rechtsonder op de doos zie je een certificaat dat het een “Official Nintendo Licensed Product” is om het even wat officiëler te maken.

Op de linker zijkant zie je een leuke referentie naar Super Mario 1, waarbij de rechterzijkant helemaal zwart is. De achterkant laat alle functies zien van de Lego set en de afmetingen die erbij horen. Al met al is het een zeer attractieve doos die als display ook al mooi staat.

In de doos zijn 2 instructieboekjes te vinden, 1 voor de televisie en 1 voor de NES zelf. Deze boekjes staan los van elkaar waarbij de NES en de televisie apart gebouw kunnen worden. In de boekjes zelf is er informatie te vinden over het ontwerp en de geschiedenis van de NES. De NES en Televisie zijn verdeeld over 21 zakjes.

Verder zijn er (gelukkig) maar 3 stickers te vinden. De laatste tijd hebben veel Lego sets extreem veel stickers dus dit is een mooie afwisseling. Het leuke hieraan is dat deze 3 stickers juist meer authenticiteit geven aan de Lego Nintendo Entertainment System en televisie, omdat het echte product ook een sticker heeft op de spelcassette en op de achterkant van de televisie.

Bouwervaring

NES

Op het eerste oog lijkt de bouw van de NES simpel. Hoe complex kan de bouw zijn van een simpele grijze doos? Dat dachten wij ook voordat we begonnen aan de bouw van de NES. De bouw van de NES gebruikt veel verschillende interessante technieken. Zo beginnen we met de basisplaat die aan elkaar worden verbonden door verschillende LEGO Technic onderdelen.

Vrijwel meteen bouwen we de cartridge houder die via 2 veren en een LEGO Technic element zorgt dat je hem naar beneden kan klikken en weer los. Een T-element van LEGO Technic schuift over 2 Technic stokjes. Halverwege blijft het element “haken”, om het los te maken klik je hem weer naar beneden. We vinden dit heel slim bedacht van LEGO en geeft daadwerkelijk de ervaring dat je een game-cartridge naar beneden klikt.

De stroompoort en A/V ingangen zijn extreem gedetaileerd. Hier wordt ook gebruikt gemaakt van geprinte onderdelen wat het een realistische look geeft. De A/V ingang is gemaakt van een gekleurde 1×1 stud die omgedraaid in een raam element zit. Op het raamelement zelf is AUDIO en VIDEO geprint. De koel elementen zijn gemaakt van een rijtje 2×2 studloze elementen die netjes achter elkaar in een rij zijn geplaatst.

De leukste verassing van de set is misschien ook wel Dungeon level 1-2 aan de zijkant van de NES. Door de zijkant eraf te schuiven komt het level tevoorschijn.

Kosten noch moeite wordt gespaard om de NES een authentieke uiterlijk te geven. Ook aan de voorkant zien we alleen geprinte onderdelen. De klep voelt robuust aan waarbij hij niet dichtvalt als je hem openzet. De game-cartridge schuif je vervolgens makkelijk naar binnen. De controller voelt authentiek aan en is 1:1 met het echte model. De LEGO NES zelf is iets kleiner dan een echte NES-console.

Bouwtijd NES: 3 uur

LO-TECH Televisie

Na de NES zijn er nog 12 zakjes over van de 21 die we gebruiken voor de televisie. We beginnen met de onderkant van de televisie. Daar worden 6 kleine wieltjes geplaatst waar later het scherm opdraait. Met LEGO Techniek tandwielen wordt het scherm in beweging gezet door een klein hendeltje aan de zijkant. Het scherm is opgebouwd uit latten van 16×2 en 16×1 op een rupsband die we ook kennen van de LEGO 42100 Liebherr.

Een van de leukste gedeelte van de hele set is de bouw van het scherm. Stap voor stap wordt het level in elkaar geklikt. Hier moet je goed opletten, want een foutje is snel gemaakt. Gelukkig neemt het instructieboek je sectie voor sectie mee. Mario wordt vervolgens aan een stokje aan het scherm bevestigd.

LEGO heeft voor set Nintendo Entertainment System 71374 letterlijk aan alle details gedacht. Zo geeft de kanalenknop een klikkend geluid als je eraan draait. Dit geluid komt van een tandwiel die tegen een Technic buisje aandraait. Hierdoor blijft de tandwiel haken, wat een klikkend geluid veroorzaakt. Verder zien we hier meer geprinte elementen. Waarbij een grappig detail “LO-TECH” de merknaam is van de televisie. Aan de achterkant zien we een sticker met de gegevens van de televisie, de tv-antenne, A/V ingang en een stroomingang. Als laatst bouwen we de standaard waar de televisie op staat.

Bouwtijd: 2 uur

Conclusie

We hadden daarom deze set ook al aangereden in onze beste sets van augustus 2020 artikel. Van een afstandje lijkt de NES net echt. LEGO heeft de ervaring van de NES weten te evenaren waardoor je soms denkt dat je met een echte NES bezig bent.

We zijn met de bouw in totaal zo een 5 uur bezig geweest maar hebben genoten van elk moment. Er wordt gebruik gemaakt van zoveel verschillende technieken die we niet eerder hebben gezien, wat het een hele leuke bouw maakt.

Verder is er letterlijk aan elk detail gedacht. Zo klik je de cartridge makkelijk in de console, gaat het klepje open en dicht en trek je zo de antenne omhoog van de televisie. Als je aan de hendel aan de televisie draait springt Mario door het level heen. Van de geprinte onderdelen, aan de knoppen van de televisie en de geheime level aan de zijkant van de NES console.

We zouden graag nog de elektronische Mario willen aanschaffen om te kijken hoe hij reageert op het level met zijn geluidseffecten. We hopen dat LEGO aparte pakketten gaat verkopen die we in het scherm kunnen klikken, of dat anders de LEGO community dat zelf gaat verzinnen met MOCs.

LEGO heeft met LEGO 71374 Nintendo Entertainment System een set ontworpen die niet te missen is in de collectie van elke AFOL. Deze set is een must buy en we verwachten dat het een toekomstige klassieker is.

Must buy

Al onze LEGO sets zijn zelf aangeschaft en onze reviews reflecteren onze eigen mening.

Deel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bram
11 maanden geleden

Goede review

Lees verder

Interessante artikelen